Káva je ....
Pridané: 16.04.2015 17:36:34 Počet zobrazení: 4947
.... je ovocie. Áno káva je ovocie, síce píšem to, ako by to bolo niečo nevídané, ale ešte docela dosť ľudí toto nevie. Je to vlastne kôstka plodu, ktorý je podobný čerešni akú poznáme. Tieto maličké zrnká skrývajú mnohé tajomstvá chutí i vôní. Sú to semená kávovníka s bielymi kvetmi, červenými plodmi a sýto zelenými listami. Rastlina Coffea, z čeľade marenovitých, kvitne len niekoľko málo dní, zato však niekoľko krát ročne. Plody kávovníkov sú vajcovité. Pod šupkou je sladkastá dužina a v nej dve zelené semená v pergamenovej šupke. Plody rastliny Coffea sú zelené, zrením menia farbu na rôzne odtiene žltej, postupne prechádzajú do červenej blízko farbe brusníc až fialovej - slivkovej fialovej. Farba a zrelosť plodov je pre kvalitu kávy veľmi veľmi dôležitá.
Poznáme až 60 druhov kávovníkov, pochádzajúcich najpravdepodobnejšie z Etiópie. Najvýznamnejšie sú nám verejne známe a to Arabica a kávovník Robusta.
Káva z kávovníka Arabica (cca 23% svetovej produkcie) je káva vyššej kvality (i keď nie na 100% tomu tak je, ale o tom už na inom mieste :)) s menším obsahom kofeínu a širokým spektrom chutí a vôní. Pestuje sa vo väčších nadmorských výškach, často na sopečnej pôde, či ako lesná forma (napríklad Etiópska káva Harar či Wild Fores). Zrná sú väčšie ako u robusty, pravidelnejšie a počas praženia i samotnej prípravy sú veľmi citlivé na teplotu.
Kávovník Robusta je menej náročná odroda. Jej podiel na svetovej produkcii v poslednom čase rastie. Hlavne v krajine Vietnam, kde sa za posledných niekoľko rokov rozmohlo pestovanie tejto odrody. Tvorí cca 77% podielu. K najväčší producentom patrí Brazília, India a už spomínaný Vietnam. Zrnká sú menšie, chuťovo je táto káva viac zemitá a silná. Obsahuje podľa typu 2-3x viac kofeínu ako arabika. Na trhu možno zakúpiť aj veľmi kvalitné jednodruhové robusty, ktoré určite dokážu zaujať. Napríklad Java je takouto robustou známa.
Káva okrem iného obsahuje alkaloid kofeín, ktorý povzbudzuje srdcovú činnosť a pre jeho povzbudzujúce účinky sa teda predovšetkým pije káva, i keď v dnešnej uponáhľanej dobe, sa dostáva práve kávová kultúra viac priestoru. Pri kávičke sa ľudia stretnú a porozprávajú si tie najzaujímavejšie príbehy, zážiky....
... Do skávičkovania .)