Panel používateľa
Kávový slovníček

Kávový slovníček

Pridané: 02.08.2017 14:17:12 Počet zobrazení: 35685

Káva absolvuje dlhú púť, pokiaľ sa z malého semienka dostane do kávostroja a šikovný barista v kaviarni nám pripraví našu obľúbenú šálku kávy. A tu mnohokrát nastáva problém. Používame skôr zaužívané názvy káv ako napriklad malé presso, veľké presso. Ak si však týmto názvom vypýtate kávu v zahraničí nerozumejú Vám a môžu vzniknúť rôzne humorno- trápne situácie. Ak chcete vyzerať ako kávový odborník, ponúkame Vám náš malý kávový slovníček. V ňom Vás naučíme ako správne nazývať tú svoju šálku kávy podľla veľkosti - - veľkostnú tabuľku si môžete prezrieť aj na obrázku,  ale pridáme aj pár slov z kávovej oblasti. Prineste si svoju voňavú šálku aby ste si navodili správnu atmosféru a ideme nato :-)

Pomenovania káv :

- Ristretto - 20 ml espresso - šálka o veľkosti 60 - 90 ml

- Espresso - 30 ml espresso - šálka o veľkosti 60 - 90 ml

- Espresso Doppio - 60 ml espresso - šálka o veľkosti 60 - 90 ml

- Lungo - 30 ml espresso + 30 ml voda - šálka o veľkosti 70 ml

- Americano - 30 ml espresso + 30 ml horúca voda - šálka o veľkosti 150 - 180 ml

- Espresso Macchiato - 30 ml espresso + mikropena - šálka o veľkosti 60 - 90 ml

- Cappuccino - 30 ml espresso + mikropena - šálka o veľkosti 160 - 180 ml

- Caffé Latte - 30 ml espresso + mikropena - šálka o veľkosti 280 - 330 ml

- Flat White - 60 ml espresso + mikropena - šálka o veľkosti 160 ml

- Latte Macchiato - 200 ml teplého mlieka + 30 ml espresso + mliečna pena - vysoký sklenený pohár 250 ml

No ako kávičkári, našli ste tú svoju???? Ak ste zvládli názvy naučíme sa ešte najbežnejšie pojmy ...

Arabika - druh kávovníka Coffea arabica, ktorá má v porovnaní s robustou veľký chuťový potenciál. Zrno obsahuje menej kofeínu, rastlina je kvalitnejšia a náročnejšia nna pestovanie a spracovanie.

Acidita - je chuťová vlastnosť kávového nápoja spôsobená kyselinami, ktoré sa v zrne prirodzene nachádzajú. Acidita vnáša do šálky jas a sviežosť. Nesmie však byt zvieravá alebo octová.

Barista - je milý usmievavý človek, ktorý kávu nielen pripravuje ale aj rozumie veličinám , ktoré sa pri príprave stretávajú. Pozná proces pestovania, spracovania a výroby kávy a dokáže zákazníkovi všetko náležite prezentovať.

Blend - je zmes kávy, ktorá má zaistiť vyváženú chuť espressa tak, aby obsahovalo sladkosť, kyselinku, telo i miernu horkosť. Arabica vnáša do zmesi šťavnatoť a zaujímavé tóny a robusta zemitosť.

Cold Brew - predstavuje extrahovanie kávových zŕn v studenej vode, pričom rozpúšťacie vlastnosti horúcej vody sú nahradené predľženým časom.

Crema - je hustá emulzná pena na espresse . Pozostáva z vody, olejov, CO2, a karamelov. ktorá krajšie vyzerá ako chutí. Neurčuje kvalitu nápoja, tú určuje vždy iba chuť.

Cupping - je ochutnávanie- degustácia vzoriek káv z misiek cuppingovou lyžicou za hlasného sŕkania. Cupping slúži k rozpoznaniu, porovnaniu a ohodnoteniu aromatických a chuťových kvalít káv.

Extrakcia  - je fyzikálny proces, pri ktorom sa do vody luhujú chuťové zložky obsiahnuté v upraženom a pomletom kávovom zrnku. Pri príprave nápojov musí byť po určitej dobe extrakcia vždy zastavená.

Kofeín - je alkaloid, chemický názov 1-3-7 trimethylxanthin, biela prášková látka horkej chute. Kávovníku aj čajovníku slúži ako prirodzený insekticíd, pretože niektorí malí drobní škodcovia hynú po jeho požití.

Kávová čerešna - je plodom kávovníka. Nezrelá je zelená, zrelá má rôzne farby, môže byť červená, žltá,oranžová či ružová podľa odrody. Má sladkú chuť a vo vnútri sú jedno alebo dve zelené semienka - kávové zrnká.

Latte Art - je metóda kreslenia mliečnou penou a farebnými sirupmi do espressa. Puoring sa zaoberá iba nalievaním a tvorením obrazcov pomocou vzniknutých prúdov a vírov.

Mikropena - je veľmi jemná pena vznikajúca šlahaním mlieka vodnou parou na tryske kávovaru. Ideálne má konzistenciu hustej tekutej smotany bez viditeľných bubliniek.

Robusta - Kávovník statný - Coffea canephora - je málo náročný na pestovanie. Zrno je nízkej kvality, slabého chuťového potenciálu, obsahuje veľa kofeínu a je omnoho lacnejší ako arabica.

SCAA / SCAE - Speciality Coffee Association of America / Europe alebo americká a európska asociácia pre výberovú kávu. Inštitúcie, ktoré si kladú za cieľ zvyšovať povedomie o výberovej káve.

Ak Vás týchto pár riadkov zaujalo a niečo ste sa naučili sme radi. Ak Vám pri tom chýbala šálka voňavej kávy stačí kliknúť na eshop https://www.ekaviaren.sk/c/kava a vybrať si tú svoju. 

Potešenie a pôžitok bude na oboch stranách :-)

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Otváracie hodiny počas vianočných sviatkov

Otváracie hodiny počas vianočných sviatkov

Vážení zákazníci, vážime si každú Vašu návštevu na našom e-shope a snažíme sa o urýchlené doručovanie Vašich objednávok.

Z dôvodu blížiacich sa sviatočných dní, oznamujeme Vám nasledovné :

 - posledné objednávky budú v tomto roku expedované 27.12.2024

 - prvé objednávky v novom roku budú expedované 07.01.2025

 

Predajňa a výdaj tovaru z objednávok  na Mýtnej 15 v Bratislave bude otvorená nasledovne :

od 24.12.2024 do 06.01.2025 -  ZATVORENÁ

Želáme Vám, aby ste sviatky, ktoré sú pre mnohých ľudí naprieč celým svetom vôbec najkrajšími v roku prežili obklopení láskou a šťastím v kruhu Vašich najbližších.

Ďakujeme za Vašu priazeň a objednávky. 

Kolektív ekaviaren.sk :-)

vianoce