Instantná - 100% vymrazovaná káva.
Vymrazovaná instantná káva vyváženej chuti a arómy, ktorá vyhovuje širokému spektru spotrebiteľov. Pre jej senzorické i technologické vlastnosti a veľmi prijateľnú cenu ulahodí aj pri domácej príprave.
Ako sa robí rozpustná káva?
Východiskovou surovinou pre výrobu rozpustnej kávy sú kávové zrná. Teda až do fázy mletia je jej výrobný postup úplne zhodný s ostatnými druhmi kávy.
Avšak na výrobu jedného kilogramu rozpustnej kávy sa spotrebuje omnoho väčšie množstvo kávových zŕn než na výrobu kilogramu mletej kávy.
A aký je postup? Čerstvo pražené kávové zrná sa bez chemických prímesí premelú na hrubé častice, ktoré sa lúhujú v teplej vode pod vysokým tlakom. Vznikne tak hustý koncentrát - ten sa suší dvoma odlišnými metódami - sprejovaním alebo vymrazovaním.
Sprejovanie, čo je častejší spôsob výroby rozpustnej kávy, prebieha vo veľkej nádobe, tzv. veži. Do jej hornej časti sa privádza kávový koncentrát, ktorý je rozprašovaný smerom dole v drobných kvapkách. Naopak zo spodnej časti veže je smerom nahor proti týmto kvapkám kávy vháňaný teplý vzduch. Tým dochádza k odparovaniu vody (usušeniu kávy). Para je odvádzaná von z rozprašovacej veže. V spodnej časti veže sa následne hromadí rozpustná káva.
Pri použití druhej metódy - vymrazovania - sa kávový extrakt naleje do veľkých plochých nádob s rozmermi 3 x 5 m. V nich sa nechá zmraziť pri teplote -40 °C a následne sa rozdrví na jemné doštičky, ktoré sa potom vhadzujú do vákuovej komory, kde dochádza pri teplotách od -40 do 0 °C k sublimácii , teda k odparovaniu vody. Vďaka tomuto procesu sa vlastnosti kávy uchovávajú vo vysokej kvalite a káva získava vynikajúce chuťové a aromatické vlastnosti.
Nový komentár